piątek, 5 września 2014

#40

Awokado-chałwowe pancakes. Z awokado robiłam pierwszy raz. Dobre, ale dyniowych nie przebiły :) Podane z tahini, a później jeszcze obficie oblane syropem klonowym.




Przepis(inspirowany różnymi przepisami):
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki owsianej
1/2 awokado
jajko
1/2 łyżeczki proszku
łyżeczka kakao
łyżeczka/dwie tahini
około 5 łyżek napoju sojowego (mniej/więcej - zależy od konsystencji ciasta, nie może być za gęste)
Awokado rozgniatamy i mieszamy z żółtkiem i wszystkimi sypkimi składnikami oraz mlekiem. Dodajemy ubite białko i smażymy.

10 komentarzy:

  1. Wyglądają zabójczo *.* Z syropem klonowym - niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. chałwowe chodzą za mną od dawna! w świetnym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiadomo - dynia rządzi! :D ale te z awokado też są niczego sobie, co zresztą widać już na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesteś mistrzynią plackowania, serio! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię twoje zdjęcia - takie minimalistyczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. chałwa i awokado ? mmm brzmi cudownie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. chałwowe, jestem zdecydowanie za! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi niezmiernie miło czytać każdy pozostawiony komentarz :)