czwartek, 25 września 2014

#60

Tak dawno ich nie jadłam, że zapomniałam jakie są pyszne! Serniczki z patelni podane z dużą ilością masła orzechowego, tahini, kremem kokosowym, banan.


Zostałam nominowana do napisania 7 faktów o sobie przez Natalie, dziękuję :)
Zasad przedstawiać nie będę, gdyż już chyba każdy doskonale je zna.
1. Mam zawsze zimne ręce i lodowate stopy, bardzo szybko marznę i zawsze śpię w skarpetkach.
2. Nie jem mięsa(około 9 lat) ani ryb(około 14 lat).
3. W mojej szafie nie znajdziecie kolorowych ubrań. Od długiego już czasu jestem całkowicie oddana czerni i bieli, przy czym czarny i tak wygrywa!
4. Kiedyś fotografia była moją największą pasją. Fotografowałam krajobrazy, przyrodę, ludzi i zwierzęta - głównie mojego najukochańszego psa, którego straciłam dwa lata temu.
5. Nie lubię krowiego mleka, jogurtów z kawałkami owoców, soków z miąższem, ani herbaty(wyjątkiem jest zielona, tę jestem w stanie wypić). 
6. Kocham czekoladę - jedynie nie przepadam za mleczną. Codziennie jem coś słodkiego, zwłaszcza do kawy!:)
7.Uwielbiam podróże! Bardzo chciałabym wyjechać do Australii :) 

Wydaje mi się, że wszyscy już brali udział w tej akcji, a jeżeli nie, to zachęcam bardzo!

środa, 24 września 2014

#58-59

Napój ryżowy z błonnikiem i musli bez cukru z Sante (zawsze dosypuję, bo nie lubię jak mi płatki 'rozmiękną'), banan.

Dyniowo-cynamonowa owsianka z dynią i siemieniem lnianym, figa. 





















Miłego dnia! :)

poniedziałek, 22 września 2014

niedziela, 21 września 2014

#56

Dzisiaj przychodzę do Was z czymś może niezbyt odkrywczym, ale szybkim i pysznym. Są to kotleciki z cukinii z curry, z marchewką oraz czerwoną cebulą. 


Słońce co chwile zachodziło, pojawiało się, stąd też inne światło na zdjęciach.

Każdy zna pewnie przepis na takie placki, ale jednak dla zainteresowanych: czego potrzebujemy? 
jednej średniej wielkości cukinii
pół sporej marchewki (lub jedna mała)
pół czerwonej cebuli
łyżeczka curry
sól, pieprz, trochę ostrej czerwonej papryki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
jajo
 Cukinię i marchew trzemy na tarce, po czym cukinie lekko obsypujemy solą i na moment odstawiamy. Przygotowujemy resztę składników, kroimy cebulę w kosteczkę. Po około 10 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru wody i łączymy z resztą składników. Smażymy na lekko posmarowanej tłuszczem(takim, na jakim smażycie) patelni i nakładamy na rozgrzaną już patelnię placki (około jedna czubata łyżka masy na placka). Smażymy do przyrumienienia na małym ogniu :)  

Można zjeść w towarzystwie ziemniaków i surówki, solo, z jogurtem, albo nawet zrobić z nich wege burgery! 

sobota, 20 września 2014

#55

Dyniowo-kukurydziane pancakes podane z gruszką, syropem klonowym i tahini.
Po raz kolejny wyszły nieziemsko dobre, delikatne, puszyste i wilgotne w środku. Idealne :)


piątek, 19 września 2014

#54

Był bananowy, a teraz przyszedł czas na.. dyniowy, na serku mascarpone. Wyszedł niesamowicie puszysty, mokry - tak, jak lubię. Niestety mało słodki, ale powidła, masło orzechowe, miód i już jest ideał. 


Przepis (taki na oko, ale mniej więcej pamiętam ile czego tam wrzuciłam)
jajko
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku
2 łyżki serka mascarpone
3 spore łyżki puree z dyni
6 łyżek mąki (u mnie 2 pszennej pełnoziarnistej, 2 owsianej, 2 kukurydzianej)
0,5 łyżeczki miodu (polecam dać nawet półtorej, żeby był słodszy)
cynamon (ilość wedle uznania)
Najpierw lekko ubiłam samo jajko. Dodałam resztę składników i wymieszałam. Chlebek piekł się około 40min w temperaturze 175 stopni. 




















Muszę w końcu zrobić nowe pomiary balansu bieli. Denerwujące są te przebarwione zdjęcia,
Macie jakieś skuteczne rady na bezsenność? 

czwartek, 18 września 2014

#53

Chlebek bananowy! Długo za mną chodził i w końcu go zrobiłam. Na mące pszennej pełnoziarnistej oraz owsianej, z suszonymi bananami. Zjedzony z mascarpone i masłem orzechowym w towarzystwie kawy. 




środa, 17 września 2014

#52

Jogurtowo-cynamonowa owsianka z figą i suszonymi bananami. 

Pierwszy raz gotowałam owsiankę na jogurcie. Nie dodałam żadnego słodzidła, stąd też jej lekko kwaskowaty smak, który idealnie został przełamany słodyczą figi i suszonych bananów :)  

wtorek, 16 września 2014

#50-51

Sałatka składająca się z: rukoli, jarmużu, sera feta, pomidorków daktylowych, prażonej cebulki, cebuli czerwonej, orzeszków ziemnych, papryki żółtej, cieciorki z puszki(dodałam jej 5 łyżek, po zrobieniu zdjęcia), łyżki octu balsamicznego, odrobiny oleju lnianego, przypraw. 

Bułka fitness z kremem z cieciorki, rukolą, pomidorkami.

Ostatnio coś mniej kombinuję, ale to tylko chwilowe. No, i stuknęła pięćdziesiątka! :)

niedziela, 14 września 2014

#49

Jednoporcjowa drożdżówka z mąki orkiszowej oraz pszennej pełnoziarnistej nadziana truskawkami, masłem orzechowym i fistaszkami.


I dorwałam nową, dużą milkę oreo! 

Przepis INSPIRACJA(a raczej mała modyfikacja:)
2 łyżki mąki orkiszowej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu
około 10-15g drożdży
5 łyżek wody 

Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni i przygotowujemy dodatki (u mnie orzeszki, masło orzechowe i truskawki). Wyrośnięte ciasto formujemy na bułeczkę i nadziewamy dodatkami. Pieczemy przez 15 minut (ja trzymałam troszkę dłużej) :) 

sobota, 13 września 2014

#48

Naleśniki z mąki orkiszowej i kukurydzianej na napoju ryżowym. Dwa podane z twarożkiem grani i rukolą, a dwa pozostałe z twarożkiem grani wymieszanym z cynamonem, miodem i masłem orzechowym. 




piątek, 12 września 2014

#47

Placki z twarożku grani, mocno cynamonowe, podane z resztą serka, dużą ilością miodu, cynamonem i orzechami.





Przepis(autorski):
pół opakowania twarożku grani
4 łyżki mąki (u mnie 1:1 orkiszowa i kukurydziana)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka  mielonego siemienia lnianego
czubata łyżeczka cynamonu
1 białko jaja
około 7-8 łyżek mleka (u mnie ryżowe, na pół z wodą)


Białko ubijamy na sztywną pianę. W miseczce mieszamy twarożek z mąką, cynamonem, proszkiem, siemieniem lnianym. Dodajemy 4 łyżki dowolnego płynu, ubite białko i kolejne łyżki płynu (ilość w zależności od gęstości masy). Smażymy do dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Polecam podać z resztą twarożku, miodem :) 



A z żółtka, którego nie wykorzystacie polecam zrobić maseczkę na włosy. Dodać do niego tylko kilka kropel cytryny, olej lniany/oliwę z oliwek, olejek rycynowy(opcjonalnie) i nanieść na włosy. Po godzinie dokładnie umyć głowę. 



















Dzisiaj w kuchni totalna improwizacja. Już dawno nie było u mnie placków, ale nie miałam na nie pomysłu. W moje ręce trafił twarożek grani, który początkowo miał być zjedzony z kromką chleba. Ale z racji, że chleba ciemnego nie było, to powstały jednak placki z tego twarożku. I były to cudowne placki! 

czwartek, 11 września 2014

#46

Wytrawny omlet z papryką czerwoną, żółtą, z cebulą, serem feta, pomidorkami koktajlowymi i bakłażanem.


I całość obsypana pieprzem cytrynowym :)


środa, 10 września 2014

#45

Kukurydziano-cynamonowy omlet ze śliwkami, jogurtem naturalny, powidłami śliwkowymi, tahini.


 Taki puszysty był tylko na środku niestety, brzegi były dosyć cienkie.


wtorek, 9 września 2014

#44

Cynamonowe tosty francuskie z chleba orkiszowego podane z masłem orzechowym, kawa. Brakowało mi do nich tylko banana.




Bo za dużo chleba w domu, a ja dawno takich nie jadłam :)

poniedziałek, 8 września 2014

#43

Kukurydziane kluski twarogowe z orzeszkami ziemnymi(w środku). Podane z cynamonem i miodem z kasztanowca. Standardowo kawa do śniadania :) 



Kostka twarogu, dwie kopiaste łyżki mąki kukurydzianej, łyżeczka siemienia lnianego, cynamon, jajko(wystarczy samo białko), słodzidło wedle uznania.

Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Powstałe ciasto formujemy w wałek, odcinamy kluseczki i wrzucamy je do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia.

niedziela, 7 września 2014

#42

Dla odmiany. Dzisiejszy bakłażan, nadziany papryką, pomidorem, serem feta, pieczarkami, kukurydzą, czerwoną cebulą. Z curry, ziołami, pieprzem cytrynowym. Przepyszny! 


Całej pizzy nie zdążyłam sfotografować - prosto z piekarnika zabrałam się za jedzenie, wybaczcie.
Pizza na spodzie z mąki pszennej pełnoziarnistej oraz kukurydzianej: z papryką, pomidorem daktylowym, cukinią, czerwoną cebulką, pieczarkami porem, fetą, mozzarellą, kukurydzą. Jedno-porcjowa, na formę z tortownicy. A dla reszty rodziny była zwykła, pszenna. 

A na śniadanie kawa, mleko sojowe z musli i błonnikiem.

sobota, 6 września 2014

piątek, 5 września 2014

#40

Awokado-chałwowe pancakes. Z awokado robiłam pierwszy raz. Dobre, ale dyniowych nie przebiły :) Podane z tahini, a później jeszcze obficie oblane syropem klonowym.




Przepis(inspirowany różnymi przepisami):
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki owsianej
1/2 awokado
jajko
1/2 łyżeczki proszku
łyżeczka kakao
łyżeczka/dwie tahini
około 5 łyżek napoju sojowego (mniej/więcej - zależy od konsystencji ciasta, nie może być za gęste)
Awokado rozgniatamy i mieszamy z żółtkiem i wszystkimi sypkimi składnikami oraz mlekiem. Dodajemy ubite białko i smażymy.

czwartek, 4 września 2014

#39

Płatki ryżowe na napoju sojowym. Nie mogąc się doczekać, połowę wyjadam z garnka, a resztę podaję z bananem i powidłami śliwkowymi. 
Ostatecznie jednak decyduję się wszystko zblendować, taki bananowy krem ryżowy, ale na zdjęciu już go brak, widnieje początkowa wersja. 



Po śniadaniu robię kawę, wypijam ją zagryzając jedne z ulubionych ciastek, a co.



środa, 3 września 2014

#38

Kukurydziane naleśniki na napoju sojowym, z nutą cynamonu. 

Z serkiem naturalnym i miodem/ z masłem orzechowym i malinami/ z nutellą, malinami i śliwkam/ z serkiem naturalnym, śliwkami. 



1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego
jajko
łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki łączymy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni :)



poniedziałek, 1 września 2014

#36

Bananowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej, podane z masłem orzechowym, miodem, bananem i kremem kokosowym.



3/4 banana, jajko, 2 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Ja uprzednio ubiłam samo jajko. Resztę banana kroimy w plasterki i podajemy z plackami :)