niedziela, 26 października 2014

#81

Ciasto z kaszy manny.

Przepis(inspirowałam się kilkoma przepisami):
litr mleka(jakie tylko chcecie)
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła
szklanka kaszy manny
4-5 łyżek kakao
herbatniki(około 1,5 paczki)
Herbatniki układamy na blaszce. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, masłem i kakao, dodajemy kaszę i gotujemy, aż będzie gęsta i gotowa - taką masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy ją kolejną warstwą, którą polewamy czekoladową polewą.
Polewa: tabliczka czekolady(mleczna/gorzka - według upodobań) rozpuszczona z łyżką masła i kilkoma łyżkami dżemu porzeczkowego. 
Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki i zajadać się następnego dnia :)
Wszystkim smakowało, a ja zaczynam się przekonywać do tej kaszy! 

sobota, 25 października 2014

#80


Dzisiaj, poza pokazaniem śniadania chciałabym Wam przedstawić powyższy produkt. Jest to gotowa, ekspresowa owsianka o smaku golden syrup, którą należy przygotować w kuchence mikrofalowej. Zawartość saszetki wystarczy wsypać do miski po czym używając tego samego opakowania - wlać do niego wody(bądź mleka) do zaznaczonego miejsca i przelać ją do naczynia z płatkami owsianymi. Wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty, po czym wyjmujemy i wkładamy na jeszcze(w moim przypadku) minutę, Owsianka stała się gęsta, delikatna, dobra. Aczkolwiek smak syropu był właściwie znikomy.
Dodam jeszcze, że samej owsianki było dwa razy tyle, ale ja dałam ją jeszcze na minutę do podgrzania i.. wykipiała.
Próbowałam jeszcze tej samej owsianki o smaku dżemu truskawkowego, była smaczna, owszem, ale trochę jakby za słodka, a smak to był tylko w postaci napisu na opakowaniu - w ogóle nie wyczuwalny w smaku.

czwartek, 23 października 2014

#78-79

Kasza jaglana gotowana z jabłkiem i cynamonem.  
Bułka wieloziarnista z serkiem twarogowym, kiwi i cynamonem. 

poniedziałek, 20 października 2014

#77

Bananowe! Nigdy nie wyszły tak puszyste i zbite jednocześnie, pulchne. Sekret to małe jajko, a duży banan. No, i duża ilość cynamonu! Podane z masłem orzechowym i serkiem naturalnym(polecam te jeszcze polać syropem klonowym/miodem).



Najlepiej smażyć je pod przykryciem, ot takie odkrycie dzisiejszych placków.

sobota, 18 października 2014

#75-76

Kluski twarogowe podane z syropem klonowym, cynamonem i śliwką.

 Twarożek grani z curry, papryką ostrą, pomidorem i sałatą.
Prawie cały tydzień na śniadanie były kanapki z chleba żytniego z serkiem naturalnym, curry, papryką i pomidorem, szaleństwo :D

poniedziałek, 13 października 2014

#74

Owsianka z czekoladowo-kokosową odżywką białkową, gruszką(reszta w środku), suszonymi daktylami(w środku) oraz pokruszonym ciastkiem słonecznikowym.
Wiem, wyglądem odstrasza :D

niedziela, 12 października 2014

#72-73

Jajecznica z czerwoną pastą curry, pomidor, rzodkiewka i kiełki groszku.
 Jadam często też takie kanapki.
Niedługo postaram się bywać częściej, a póki co przepraszam za sporadyczną obecność.

piątek, 10 października 2014

#69-71

Marchwkowo-cynamonowe placki na kefirze i mące żytniej podane z gruszką i tahini.
Debiut plackowy, ale genialny!
Składniki: białko jaja, 2 czubate łyżki mąki(dowolnej), pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kefiru, mała marchew starta na grubych oczkach.
Wszystko wystarczy dokładnie wymieszać łyżką i smażyć na lekko przetartej tłuszczem patelni. Wyjdą 4 większe placki, bądź 5-6 mniejszych.

I zaległe:
Bananowe placki na kefirze i mące żytniej podane z musem jabłkowym.
Jogurt naturalny z bananem, mieszanką studencką, cynamonem, musli z Sante oraz z otrębami pszennymi.



poniedziałek, 6 października 2014

#67-68

Rolada jajeczna z curry, papryką, cebulą, szczypiorkiem i serkiem śmietankowym.

Jajko należy rozkłócić z łyżką-dwiema mleka(u mnie woda), dodać curry i ulubione przyprawy. Podsmażyć pół małej cebuli i wylać na nią jajeczną masę. Dodać pokrojone warzywa(np. papryka, szczypiorek) i smażyć na małym ogniu, aż się zetnie. Można później przewrócić na drugą stronę i jeszcze podsmażyć, ale to nie jest konieczne. Zdjąć omleta z patelni i posmarować go serkiem na stronie, gdzie są nasze warzywa po czym należy zawinąć go w roladę. Można również położyć plaster sera, a zjadać w towarzystwie kromki podpieczonego chleba, keczupu :) 

A takie śniadania je się w leniwe, niedzielne poranki. Wraz z kanapkami i kubkiem gorącej kawy:
Pleśniak z jabłkami.

sobota, 4 października 2014

#66

Crumble! Tak, nektarynka i borówki z miodem zapieczone pod owsianą, chałwową kruszonką. Bardzo słodkie, gorące - idealne na mroźny, jesienny poranek.


Nekatarynkę kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynka wraz z porządną garścią borówek i mieszamy z łyżeczką miodu. Na kruszonkę: 2 łyżki płatków owsianych(u mnie błyskawiczne), łyżeczka miodu i łyżeczka-dwie tahini. Mieszamy składniki, posypujemy kruszonką owoce i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180* na około 20 minut. 


piątek, 3 października 2014

#65

Owsiano-kakaowe placki bananowe podane z kremem kakaowo-bananowym, winogronem i bananem. 

To były najlepsze z bananowych. Jajko, banan, czybata łyżka płatków owsianych, łyżeczka mąki owsianej, pół łyżeczki kakao, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki masy na jednego placka smażone na rozgrzanej patelni. 

czwartek, 2 października 2014

61-64?






Jestem, ostatnio może trochę mniej, ale jestem. Studia, wyprowadzka i różne tego typu sprawy sprawiły, że i śniadania były zwykłe, a aparatu ze sobą do mieszkania sensu brać nie widziałam, bo mało ambitnie zawsze je tam tworzę. Chociaż w tym tygodniu zrobiłam drożdżowe placki z jabłkami - nie mam zdjęcia, ale były to moje pierwsze i z pewnością nie ostatnie! Póki co nie numeruję postów. Bonus, taki bardzo nie-śniadaniowy: