czwartek, 27 listopada 2014

Krem mleczny z wiórkami kokosowymi - zwany przeze mnie po prostu kokosowym. 
Duża ilość wiórek kokosowych, idealna konsystencja(ok, mógłby być odrobinę mniej zbity), bardzo słodki - mi to odpowiada. Zapach kokosa czuć już po zdjęciu wieczka i to już niesamowicie pobudza nasze zmysły. Na szczęście dla mnie bardziej kokosowy aniżeli mleczny. Idealny do placków, omletów, do chlebków dyniowych czy bananowych - nawet mama zjadła pół słoiczka z chlebkiem bananowym! 


 Skład jak na tego typu krem, według mnie - nie odstrasza. 
Polecam to cudeńko wszystkim, którzy lubią słodkie kremy i kokos. Dostępny w Lidlu podczas tygodnia Deluxe. W moim Lidlu widziałam go jeszcze w zeszłym tygodniu, także rozglądajcie się i róbcie zapasy! :) Wersję toffi oraz kawową również polecam, nie próbowałam tylko orzechowej. 
A Wy próbowaliście? Macie swój ulubiony smak? Czy może w ogóle Wam nie podeszły(o zgrozo!)?

wtorek, 25 listopada 2014

Zupa z czerwonej soczewicy z papryką i cukinią.
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
papryka czerwona
pół papryki żółtej
pół cukinii
szklanka czerwonej soczewicy
1-1,5l bulionu warzywnego
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (bądź pomidory z puszki, wtedy dodajcie mniej bulionu)
woda (ilość do preferowanej konsystencji zupy - moja wyszła bardzo gęsta)
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, gdzie będziemy gotować zupę, dodajemy przeciśnięty czosnek. Jak ładnie się zeszkli dodajemy drobno pokrojone papryki i cukinię i dusimy, wlewamy bulion i soczewicę. Gotujemy około 10-15minut, dodajemy pomidory/koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut i podajemy. Można zupę zblendować na krem, podawać z grzankami.

niedziela, 23 listopada 2014

Debiutowa, pieczona, cynamonowo-jabłkowa owsianka nadziana suszoną żurawiną i daktylami. Na wierzchu reszta jabłka i trufle rumowe.
2 łyżki płatków żytnich
2 łyżki płatków owsianych
łyżka otrąb pszennych
łyżeczka siemienia lnianego
pół szklanki wody
2 łyżki maślanki
kilka daktyli, garstka żurawiny
jabłko
cynamon
Płatki, otręby i siemię lniane zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Kroimy daktyle, ścieramy 3/4 jabłka na tarce. Wrzucamy suszone owoce, jabłko, maślankę, cynamon i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200*. Resztą jabłka dekorujemy owsiankę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. 
Ja po ostygnięciu włożyłam do lodówki, rano dodałam masło orzechowe i podgrzałam w mikrofali. Po zrobieniu zdjęcia, bo jednak wolę śniadania na ciepło. Inspiracja
Zdjęcia dzisiaj wyszły mi paskudne. Przez balans bieli.
Zapraszam do zaobserwowania bloga :)

sobota, 22 listopada 2014

Kokosowe* kluski twarogowe podane z syropem klonowym, śliwką, pomarańczą, jagodami goji, żurawiną.
*z mąki kokosowej

Przepis:
pół kostki twarogu
białko
1,5 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka mąki żytniej
Wszystko mieszamy, formujemy kluski i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

piątek, 21 listopada 2014

Orzechowo-otrębowo-piernikowe placki na maślance, nadziane orzechami nerkowca, fistaszkami, daktylami. Podane z masłem z nerkowców, fistaszków, kremem kawowym, żurawiną i goji.

Przepis do dopracowania, więc póki co - nie podaję. 
Lubię wracać do domu na weekend i siedzieć w kuchni. 

Polecam do placków wrzucać dużo bakalii! :)

wtorek, 18 listopada 2014

Bananowy, żytni chlebek(z dodatkiem kakao i cynamonu) z żurawiną. Zjedzony z kremem kokosowym i masłem orzechowym.
 

3 banany, 1,5 szklanki mąki żytniej, 2 jajka, 3 łyżki cukru, łyżeczka proszku, łyżeczki żurawiny, dużo cynamonu, 2 łyżeczki kakao, garść żurawiny (albo innych bakalii). Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy w podłużnej foremce 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni :)

poniedziałek, 17 listopada 2014

Naleśniki, w końcu(sobotnie)! Potrójnie orzechowe - na mące orzechowej, nadziane masłem z orzeszków ziemnych, masłem z orzechów nerkowca, tahini. Posypane słonecznikiem, nerkowcami i orzechami ziemnymi.  
 Mąka orzechowa stała się moim ulubieńcem(a może tak wprowadzić serię ulubieńców?)!

piątek, 14 listopada 2014

Makaron w sosie dyniowym z suszonymi pomidorami i serem camembert.
Potrzebujesz:
makaron -ilość i rodzaj zależy od preferencji
6-7 łyżek puree z dyni
5-7 pomidorów suszonych
por (u mnie pół)
pół krążka sera camembert
przyprawy (pieprz, sól, papryka ostra, curry -wedle upodobań)
szklanka wody (bądź mleko np. kokosowe - u mnie nikt zwykłego nie lubi, a kokosowego nie miałam)
olej kokosowy (bądź inny) do smażenia
Przygotowanie sosu: kroimy drobno por i smażymy wraz z kilkoma pociętymi na małe kawałki suszonymi pomidorami, dodajemy puree i wodę/mleko do rozrzedzania sosu. Dodajemy resztę pociętych pomidorów, ser i trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści, doprawiamy ulubionymi przyprawami. (u mnie sosu starczyło na 3 duże porcje)



środa, 12 listopada 2014

Kolejna recenzja, z serii smakujemy: krem Deluxe MOCCA-CREME:
Po zdjęciu wieczka od razu uderza nas miły i przyjemny aromat kawy, dopiero później czekolady, a w oczy rzuca się zwykły, czekoladowy krem, z jednym wyjątkiem - ma w sobie jakieś czarne kropeczki. Nie byle jakie kropeczki - są to rzekomo zmielone ziarna kawy, bardzo fajnie, delikatnie wyczuwalne podczas jedzenia.
Słodki, ale nie przesadnie, więc jeżeli lubicie i kawę, i czekoladowe smarowidła, ale te typowe są dla Was za słodkie - ten będzie idealny.
 Masa jest dość zbita, nie przypomina ciągnącej i lejącej się nutelli.
Skład:
Tak, cukier na pierwszym miejscu: ale tak jest niestety w przypadku większości takich kremów. Plusem jest dodanie odtłuszczonego mleka w proszku jak i dodanie kakao o obniżonej jego zawartości. No i moim zdaniem na plus jest brak syropu glukozowo-fruktozowego, który obecnie jest wszędzie wpychany.
Osobiście polecam, do placków czy naleśników nadaje się idealnie! Może na kanapkę bym go nie nałożyła, ale do wcześniej wymienionych plackowatych wypieków jak najbardziej! :) Nawet do owsianek, kasz/kaszek fajnie się nada.
Cena: 6.99, Lidl - dostępne tylko podczas tygodnia Deluxe. Sprawdźcie, może gdzieś jeszcze u Was leży? 
Chleb żytni razowy z guacamole i papryką, almette ziołowym i ogórkiem konserwowym, kawa z mlekiem ryżowym.
Bo tym razem jajek nie było, a ja się spieszyłam na dworzec. A, i wczorajsze ciacho też było(postaram się zdobyć przepis tak szybko, jak to będzie możliwe)!

wtorek, 11 listopada 2014

Wstaję, a mama wyciąga z piekarnika obłędnie pachnący chlebek czekoladowy(z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi). No to co, naleśniki przekładam na inny dzień, kroję ciasto i zajadam. Popijam kawą z mlekiem ryżowym. 
Po zrobieniu zdjęć i po pierwszym kęsie posmarowałam powyższy kawałek sporą ilością masła orzechowego - ale już nie chciało mi się robić zdjęć..

poniedziałek, 10 listopada 2014

Płatki owsiane pełnoziarniste; z kiwi, daktylami i masłem orzechowym. 
Zapowiada się słoneczny dzień, także miłego! 

niedziela, 9 listopada 2014

Dyniowe, cynamonowe tosty francuskie z bułki fitness podane z syropem klonowym i jagodami goji.

Macie jakieś sprawdzone przepisy na fasolę mung?:)

sobota, 8 listopada 2014

Płatki ryżowe gotowane na mleku ryżowym z kiwi i miodem z kasztanowca. 


 Niejedzone wieki, a tak uwielbiam tę delikatność tych płatków! :)

piątek, 7 listopada 2014

Comfort food, zdecydowanie! Żytnie placki z cukinią i przyprawą korzenną z dodatkiem mleka ryżowego podane z kremem kokosowym, kremem kawowym, suszoną kostką kokosa, smażone na oleju kokosowym. Kawa z mlekiem ryżowym. 


Kremów nie widać, bo były przekładane nimi placki, dość obficie. W kokosowym(a właściwie mlecznym chyba?) dobrze wyczuwalne wiórki kokosa, a w kawowym ziarenka kawy. Kawa + kokos to mój nowy ulubieniec! 
Składniki: jajko, 3 łyżki mąki żytniej,  starta cukinia(ja dałam tak 1/4 dosyć sporej cukini), pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki przyprawy korzennej, mleko ryżowe (każde inne się nada, bądź jogurt). Ja najpierw lekko spieniłam jajko mikserem, a później wsypałam resztę składników. Smażymy! :)

czwartek, 6 listopada 2014

Wieloziarnista, świeża bułka z twarożkiem, sałatą, rzodkiewką. Tak zwyczajnie, w pośpiechu popijana gorącą kawą.

No, to mam już długi weekend. Mam nadzieję trochę pokombinować w kuchni! :)

wtorek, 4 listopada 2014

#84

Tarta/szarlotka na niesamowicie kruchym cynamonowo-żytnio-pszennym spodzie z cynamonową żytnio-pszenno-owsianą kruszonką.

Spód: 1 szklanka mąki pszenne, 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru, jajko, cynamon (ilość wedle uznania), 3/4 kostki masła.

Zimne masło ścieram na tarce i nożem siekam wraz z cukrem pudrem, Dodaję mąkę i dalej siekam aż składniki w miarę się połączą. Dodaję cynamon, jajko i zagniatam ciasto, które później wkładam na godzinę do lodówki. 

Masa jabłkowa to bardzo duża ilość jabłek startych i duszonych z cynamonem i cukrem wanilinowym,

Kruszonkę robiłam na oko. Mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, miód, płatki owsiane błyskawiczne i troszkę masła - wszystko w proporcjach aż wyszła mi bardzo sypka kruszonka.

Po godzinie wykładam spód tarty na wcześniej również schłodzoną formę. Nakłuwam widelcem i piękę 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po wyjęciu smaruję spód 2 łyżkami powideł śliwkowych i nakładam mus jabłkowy, kruszonkę. Piekę przez kolejne 20-25 minut. 

Oraz zapraszam do obserwowania :)

poniedziałek, 3 listopada 2014

#83

Omlet z curry, porem, papryką, cebulą, pomidorem, szczypiorkiem. Podany na kiełkach rzodkiewki.

Jajko rozbełtane ze sporą ilością curry i 2 łyżkami wody mineralnej(może być mleko). Wylane na patelnie z podsmażonym porem, papryką, cebulą. Smażone na małym ogniu pod przykrywką, po lekkim ścięciu się jajka nałożyłam na omleta pomidora i szczypiorek.  

niedziela, 2 listopada 2014

#82

Curry kotleciki z cukinii i białej rzodkwi

A taki piękny prezent dostałam(zdjęcia w tacce mojego autorstwa):
Chyba będę musiała trochę pozmieniać tematykę bloga, coby móc częściej tutaj zaglądać. Póki co, niestety często wieje tutaj pustkami..