sobota, 31 stycznia 2015

piątek, 30 stycznia 2015

Piernikowe* tosty francuskie. Podane z cynamonowym** twarożkiem i bananem oraz syropem z agawy.
*z przyprawą do piernika
** twaróg wymieszany z ziarenkami Cynamonowy Raj oraz syropem z agawy.

Wykorzystałam fakt, że w domu był pełnoziarnisty chleb tostowy. Wieki go nie jadłam, a okazało się, że do takich tostów jest idealny. Może nie jest to najlepszy wybór, ale raz na jakiś czas - dlaczego nie? :)
Jajko rozkłóciłam z 2 łyżkami mleka, syropem z agawy i przyprawą do piernika(na oko), namoczyłam w tym chleb i smażyłam na lekko przetartej olejem kokosowym patelni, z obu stron. Podałam z twarożkiem, bananem i syropem. 
A wczoraj upiekłam ciasto Bounty - robię wszystko, co nie jest związane z nauką na egzaminy..

wtorek, 27 stycznia 2015

Czekoladowa, budyniowa owsianka z borówkami, bananem i masłem orzechowym.
 Uwaga, wbrew pozorom, jest to ta sama owsianka! :)

niedziela, 25 stycznia 2015

Borówkowy, gotowany serek wiejski z lodówki, nadziany resztą serka i borówkami.

INSPIRACJA to Asia, która zrobiła genialną, bananową wersję tego serka :)
150 gramów serka wiejskiego
garść borówek
łyżka syropu z agawy
dwa daktyle
łyżka budyniu +1/4 szklanki wody/mleka do jego rozrobienia
ziarenka Migdałowy Przylądek
Serek gotujemy, aż się lekko rozpuści. Dodajemy posiekane daktyle, borówki, słodzidło i trzymamy na małym ogniu do czasu, aż owoce zaczną puszczać sok. Wlewamy rozrobiony w płynie proszek śmietankowy i mieszając jeszcze chwilę gotujemy. Nakładamy 2-3 łyżki masy do naczyna, nadziewamy łyżką serka i borówkami. Wlewamy resztę masy, studzimy, po czym wkładamy na noc do lodówki. Rano wystarczy wyjąć serek z naczynka, na wierzch nałożyć dwie łyżki serka, owoce i posypać ziarenkami/polać syropem z agawy. Pyszne, polecam mimo, że ja nie należę do fanów lodówkowych śniadań! :)


piątek, 23 stycznia 2015

Dzisiaj przyszła pora na jedne z moich ulubionych ciastek; Tutku. Już po otwarciu jest wyczuwalny mocno orzechowo-kakaowy aromat, przypominający Nutellę. W środku z nadzieniem, które również ją przypomina. Słodziutkie, ale nie za słodkie (jak dla mnie), idealnie kruche!
Moje przywiezione z Albani, ale dostępne też w Turcji, Chorwacji - to właśnie tutaj jadłam je po raz pierwszy, po czym szukałam ich w Polsce. 
Jeżeli chodzi o Polskę to kiedyś były dostępne w Netto. Podobno są w Piotrze i Pawle, Almie. Trzeba szukać.





Mieliście okazję je jeść? Smakowały Wam? A może ktoś wie, gdzie je dostać? :) - Ja ostatnio widziałam je w Netto, ale opakowanie było TAKIE

środa, 21 stycznia 2015

Placek otrębowo-serowy z migdałowym* twarożkiem grani, syropem z agawy i pralinką z Milki.
*grani wymieszany z dwoma łyżkami ziarenek Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo

Przepis:
jajko, 3 łyżki otrębów(u mnie pszenne), łyżka/dwie mleka ryżowego, 2 łyżki twarożku grani
Wszystkie składniki mieszamy, zostawiamy na 10 minut, po czym smażymy na średnim ogniu, z obu stron pod przykryciem. Na wierzch dajemy resztę serka grani wymieszanego z łyżeczką syropu z agawy i dwoma łyżkami Ziarenek. Smacznego! :)

sobota, 17 stycznia 2015

Serniczki z patelni podane na musie truskawkowym.


100 gramów twarogu, białko jaja, czubata łyżka mąki żytniej razowej. Wszystko wymieszane i smażone z obu stron na małym ogniu, pod przykryciem. 
A, dodam jeszcze, że stworzyłam zakładkę z przepisami :)

Trochę mniej mnie tutaj. Ale to się zmieni. Teraz nie mam możliwości na takie śniadania. I w dodatku sesja coraz bliżej. Ale zaglądam do Was codziennie, tylko nie zawsze pozostawiam po sobie ślad :)

czwartek, 15 stycznia 2015

Owsianka na mleku ryżowym z bananem, masłem orzechowym, migdałami, słonecznikiem i jagodami goji.

Owsianka:
50 gramów płatków namoczonych przez noc we wrzątku gotuję z rana w szklance mleka ryżowego z dodatkiem miodu/syropu z agawy - czasami nawet nie dosładzam, gdyż mleko ryżowe jest słodkie same w sobie.
Dodaję dodatki: masło orzechowe, słonecznik, migdały, banana, jagody goji :) 

wtorek, 13 stycznia 2015

Ponieważ ostatnio udało mi się zrobić pyszne bułeczki maślane to postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem:

Bułeczki maślane:
100 gramów rozpuszczonego masła
30 gramów drożdży
szklanka mleka
3-4 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki (jakby było mało, można dosypać)
żółtko
szczypta soli
Opcjonalne dodatki: u mnie dżem figowy, ziarenka Cynamonowy Raj, jabłka. Świetnie sprawdzi się nutella, twarożek czy jakieś domowe powidła.
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z resztą cukru, solą, żółtkiem. Dodajemy gotowy rozczyn i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy nasze ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut po czym wyrabiamy jeszcze raz. Dajemy ciastu chwilę odpocząć. Dzielimy je na części i formujemy bułeczki. Ja zrobiłam kilka 'pustych' - niczym nie nadzianych, ale z wierzchu były posypane ziarenkami. Resztę nadziewamy dżemem/owocami. Bułeczki smarujemy mlekiem. Polecam zostawić je na około 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aby po raz kolejny odpoczęły. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 15-20 min w temperaturze 190-200 stopni. Można potrzymać dłużej, jeżeli zaobserwujecie, że jeszcze nie są gotowe :)

piątek, 9 stycznia 2015

Bananowe kluski leniwe, podane z masłem orzechowym, kremem mleczno-kokosowym,ziarenkami Cynamonowy Raj, orzechami laskowymi, syropem z agawy.


Przepis - Inspiracja(małe modyfikacje wprowadziłam):
30g mąki gryczanej
10g mąki kokosowej
100g trwarogu
banan
jajko
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy i nakładamy ciasto łyżką na gotującą się wodę. Gotujemy chwilę od czasu wypłynięcia i podajemy z ulubionymi dodatkami! :) Polecam, ponieważ te kluseczki są cudowne! 

poniedziałek, 5 stycznia 2015

W ostatnim poście, w moim śniadaniu pojawiła się orzechowa chałwa lniana. Sporo z Was się zainteresowało tym produktem, dlatego postanowiłam, że przedstawię go Wam bliżej.
Ja na tę chałwę natknęłam się w sklepie z żywnością ekologiczną. Właściwie została mi ona zaproponowana przez sprzedawcę, który mnie nią poczęstował i któremu już na wstępie mogę za to podziękować.
Czym jest taka chałwa? Jest to produkt naturalny, bezglutenowy, raw, bez chemii, bez dodatkowego cukru, z minimalistycznym, idealnym składem: żurawina, orzechy arachidowe, siemię lniane, cytryna (wersja cytrynowa).
TUTAJ albo TUTAJ możecie więcej poczytać na temat właściwości produktu.
Opakowanie zawiera 100 gramów produktu (7 kosteczek chałwy). Zapach nie jest mocno wyczuwalny. W smaku słodka, lepka - mi bardzo odpowiada. Nawet domownicy, którzy nie są zwolennikami tego typu produktów stwierdzili, że jest to fajna przekąska. Fajna, zgadzam się, a do tego bardzo zdrowa! 



Cytrynowa była pierwszym wariantem smakowym, jaki jadłam. Teraz mam wersję orzechową, która ma mocno wyczuwalne kawałki orzeszków, w konsystencji jest taka sama -zbita, wilgotna, słodka (jednak troszkę mniej niż wyżej opisana cytrynowa).
Cena: 5 zł - zdecydowanie produkt warty zakupu!

sobota, 3 stycznia 2015

Płatki żytnie gotowane ze startym jabłkiem. Podane z resztą jabłka, tahini, syropem z agawy, sezamem i orzechową chałwą lnianą.

Słyszeliście o chałwie lnianej? Lubicie?

piątek, 2 stycznia 2015

Pasztet z fasolki mung


140g suchej fasoli mung
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
pół łyżeczki-łyżeczka curry
2 łyżki oleju kokosowego
ziarenka Piekło-Niebo
jajko
Fasolkę przez noc moczymy w wodzie. Następnego dnia odlewamy starą wodę i gotujemy ją przez około 20 minut w świeżej. Pod koniec gotowania solimy.
Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Dodajemy do niej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, przyprawy, jajko i wszystko łączymy. Dodajemy 3 łyżki ziarenek, masę przekładamy do foremki, w której chcemy piec nasz pasztet, a na wierzch jeszcze dodatkowo posypujemy ziarenkami. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*.
Wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje po kilku dniach :)

Sylwester cudowny, zabawa przednia, niesamowite tumy ludzi, cudowne wspomnienia! :) Mam nadzieję, że u Was również tak było. Miałam robić post z podsumowaniem, może jeszcze będzie, chociaż nie wiem. Wszystkiego Najlepszego w nowy, 2015 roku! :)