wtorek, 24 lutego 2015

Otrębowe placki/naleśniki z: masłem orzechowym(grubo!) i dżemem figowym, z serkiem wiejskim i dżemem figowym, oraz z borówkami.


niedziela, 22 lutego 2015

Bananowo-cynamonowe, dwuskładnikowe placki. Podane z masłem z migdałów, kajmakiem, suszoną morwą białą, płatkami lnianymi i pokruszoną, sezamową chałwą lnianą. Kawa.


Przepis:jajko, banan, łyżeczka płatków lnianych, cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

piątek, 20 lutego 2015

Parówki sojowe z warzywami, chlebem graham(później posmarowany masłem i serkiem śmietankowym) i keczupem.
A dzisiaj zrobiłam shrek'a, ciasto na bazie Kubusia o smaku banan-kiwi. Jak domownicy się opanują i nie zjedzą wszystkiego nim się obejrzę, to może uda mi się Wam pokazać. Ostatnio robiłam też rafaello - jeżeli są zainteresowani, to mogę wrzucić niebawem przepis :)

czwartek, 19 lutego 2015

Budyniowe naleśniki: jeden z połową twarożku grani i powidłami śliwkowymi, a drugi z nutellą i kremem mleczno-kokosowym. Na oba posypałam kilkoma nerkowcami w gorzkiej czekoladzie :)



Wczoraj postanowiłam usmażyć naleśniki - na dzisiejsze śniadanie. Padło na budyniowe, ponieważ wiele razy o nich słyszałam, a fajnie spróbować czegoś nowego, innego. Znalazłam przepis u Pam, więc jak ktoś by był zainteresowany, to tam odsyłam! :) Ciasto wyszło dosyć rzadkie, ale bez problemu się ścięło na patelni. Mi wyszły trzy naleśniki, ale pierwszy był za cienki i wylądował w koszu. Natomiast dwa pozostałe wyszły bardzo grube. Na noc do lodówki, a rano je odgrzałam i podałam z wyżej wymienionymi dodatkami. 

wtorek, 17 lutego 2015

Jedno z moich ostatnich ciasteczkowych odkryć, to biedronkowe Mysie Pysie, które znalazłam na promocjach -30% na wszystkie ciastka. Skusił mnie ich niesamowicie słodki wygląd. Nie miałam pojęcia jak będzie wyglądała kwestia ich smaku, ale zaryzykowałam.
 Mysie Pysie to herbatniki, które na wierzchu mają czekoladowe misie wypełnione śmietankowym kremem. W paczce znajdziemy 18 ciastek, po 3 w każdej z przegródek. Jest to według mnie całkiem pokaźna armia, ale niestety - szybko znikają.
Przejdę do ich smaku. Herbatnik? No jak dla mnie idealny, nie jest za słodki, idealnie kruchy, dobrze wypieczony. A misie? Tu się zaczyna fenomen tych ciastek. Smakują, w moich odczuciach - jak czekoladki Kinder, czy też czekolada Milki oreo, ale bez ciasteczek w środku. Łatwo można je odzielić od herbatnika, jakby ktoś preferował zjadać same misie(:D).


Jeżeli chodzi o skład to wiadomo, jest długi, ale jakie ciastka (poza tymi zbożowymi) nie mają długiej listy składników? 
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przyjemność. 
Dla zainteresowanych, jedno takie ciastko mieści w sobie 58 kcal.
Szczerze polecam wszystkim łasuchom!











Instagram


poniedziałek, 16 lutego 2015

Cynamonowo-marchewkowa owsianka na mleku ryżowym z masłem orzechowym, rodzynkami, ziarenkami Migdałowy Przylądek i śniadaniowymi płatkami lnianymi.

Ostatnie dni wolnego, niestety. Niedługo czeka mnie dużo roboty, dużo pisania. A więc będę musiała się zaopatrzyć w duże ilości czekolady, żeby mieć energię :D 

sobota, 14 lutego 2015

Debiutowe, bananowe, mocno cynamonowe kluski lane na waniliowym mleku ryżowym.


Proporcje: jajko, 4/5 banana, tona cynamonu i łyżka mąki żytniej razem zblendowane. Lane na gotujące się mleko ryżowe(szklanka/półtorej) i gotowane jeszcze moment. Podane z resztą banana, gorzką czekoladą z pomarańczą i migdałami.
Szczerze, to nie mam pojęcia czy tak powinny wyglądać te kluski, nie powinny być gęstsze? Większe?


czwartek, 12 lutego 2015

Orzechowe placuszki otrębowe smażone z rodzynkami i suszonymi śliwkami. Podane z jogurtowym musem z kiwi, suszonymi owocami i prażonymi nerkowcami.


Przepis:
4 łyżki otrębów (u mnie pszenne)
łyżka mąki orzechowej
jajko
łyżka/dwie jogurtu naturalnego gęstego
szczypta proszku do pieczenia
cynamon
opcjonalnie: pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki, rodzynki
Jajko rozkłócamy, dodajemy jogurt, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko mieszamy. Zostawiamy na 5-10 min żeby otręby napęczniały. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron - na średnim ogniu, pierwszą stronę można smażyć pod przykryciem,

A dzisiaj Tłusty Czwartek! Ile pączków już udało Wam się pochłonąć?
U mnie póki co pączków nie ma, z pewnością będą pod wieczór, ale ja do ich fanów zdecydowanie nie należę. Poza tym, niestety, ale z tego co mi wiadomo to większość cukierni smaży je na smalcu.. Więc muszę sobie znaleźć jakąś alternatywę na ten tłusty dzień :) 

wtorek, 10 lutego 2015

Grillowany, czekoladowy chlebek bananowy:
z masłem orzechowym i jabłkiem
z tahini i gruszką
z orzechową masą korówkową i kiwi

Ciepły, idealnie chrupiący z wierzchu, bardzo mięciutki i lekki w środku. Dosłownie niczym prosto wyjęty z piekarnika! :)
Jak to dobrze jest mieć czasami kilka kawałków czekoladowego chlebka bananowego w zamrażalniku. Tak więc wieczorem wyciągamy chlebek, rano wrzucamy na patelnię grillową i podajemy z ulubionymi dodatkami, w towarzystwie kawy!

poniedziałek, 9 lutego 2015

O chałwie lnianej już pisałam TUTAJ. Chałwa lniana kokosowa to kolejny wariant smakowy, jakim chciałabym się z Wami podzielić. Poza kokosową, cytronową, jadłam jeszcze orzechową, naturalną i żurawinową. Póki co, to właśnie żurawinowa i orzechowa są u mnie na pierwszym miejscu. Na ostatnim chyba postawiłabym właśnie tę, kokosową.
Skład: żurawina, kokos, orzechy arachidowe, siemię lniane.
 W paczce znajdziemy około 8 kawałków powyższej chałwy, łączni 100 gramów.
Jeżeli chodzi o jej smak. Hm.. jest ona trochę kwaskowata, bardziej sucha od pozostałych wariantów smakowych. Kokos jest lekko wyczuwalny i wydaje mi się, że ten bliżej nieokreślony, dziwny posmak pochodzi właśnie od niego. 
Czy polecam? Tak, jak najbardziej. Ale nie polecałabym zaczynać od tego smaku, a np. od żurawinowej albo orzechowej :)

sobota, 7 lutego 2015

Bananowe placki z kaszy jaglanej. Podane z dżemem figowym, bananem, masłem orzechowym oraz orzechami laskowymi.

Przepis(na około 8 placków)
100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
pół banana
jajko 
łyżka otrąb pszennych
łyżka mąki żytniej
szczypta soli, proszku do pieczenia
Jajko ubijam. Wrzucam do blendera wszystkie składniki i blenduję wszystko na gładką masę. Smażę na średnim ogniu(pierwsza strona pod przykryciem) aż się zarumienią. Podajemy z czym chcemy - placuszki są bardzo słodkie za sprawą banana! :)

piątek, 6 lutego 2015

Płatki ryżowe na mleku ryżowym z bananem, masłem orzechowym.

Dorzuciłam też smarties, bo tak monotonnie było:
 Ostatnio próbowałam się przekonać do brukselki - moja zmora z dzieciństwa. I chyba na tym zakończę swoją przygodę z tymże warzywem. Naprawdę, to jedyne warzywo jakie przychodzi mi do głowy, które mi nie smakuje. Dałam radę ją przełknąć, ale tylko wówczas, gdy była mocno wytarzana w keczupie :D 
I w końcu po egzaminach! Teraz będę u Was częstszym gościem i wszystko ponadrabiam :)

czwartek, 5 lutego 2015

Dziękuję za wszystkie porady dotyczące polenty! :) Wczoraj ugotowałam kaszkę, a dzisiaj usmażyłam ją na maśle i podałam z czekoladowo-orzechowym serkiem Delikate(jakaś biedronkowa nowość), kiwi, syropem z agawy i ziarenkami Migdałowy Przylądek.
Do najfotegniczniejszych to ta polenta nie należy. Niestety to, co się tak cudownie przyrumieniło na patelni - na niej też w większości zostało. Ale zdrapałam i zjadłam - świetnie smakuje. Jak płatki kukurydziane :D
Przepis: ugotwałam 45 gramów w szklance mleka ryżowego. Przełożyłam do pojemniczka, włożyłam do lodówki a rano usmażyłam na maśle i podałam z dodatkami! :)

środa, 4 lutego 2015

Kasza kukurydziana na mleku ryżowym z gruszką, jagodami goji i masłem orzechowym(które się zatopiło).

Pierwszy raz z tą kaszą. Wyszła trochę za rzadka. Planuję zrobić polente, także jakieś wskazówki w jakich proporcjach ją ugotować? :)

poniedziałek, 2 lutego 2015

Jabłkowo-kokosowe placki twarogowe podane z kokosowym* twarożkiem, ziarenkami cynamonowy raj, syropem z agawy, jagodami goji, jabłkiem, masłem orzechowym.
*ogóło 40/50g twarogu wymieszałam z czubatą łyżeczką kremu kokosowego z Lidla i syropem z agawy :)


Przepis:
jajko
50 gramów twarogu
łyżeczka syropu z agway
jabłko
łyżka mąki żytniej
łyżka mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. jogurt/mleko do odpowiedniej konsystencji
Białko ubijamy na sztywno. Żółtko mieszamy z twarogiem, słodzidłem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąki, łyżkę jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy ubitą pianę i połowę jabłka startego na grubych oczkach. Placki smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, na średnim ogniu pod przykryciem(tylko pierwsza strona, druga już bez przykrycia).
Resztę jabłka kroimy w plasterki i przekładamy nim placki po usmażeniu.