poniedziałek, 30 marca 2015

Babcine racuchy z jabłkiem, zjedzone 'na sucho', a kilka z orzechową masą kajmakową.

Babcia zawsze robi je na oko, a sekret ich puchatości to dwa, a nie jedno jajko i koniecznie sodka. Wkrojone jabłka, a w okresie letnim poziomki, maliny. Zjadane zawsze tak, jak zostały podane przez babcię, z cukrem pudrem bądź na sucho. Zawsze pyszne! :) Te akurat niedzisiejsze, ale muszę się nimi pochwalić!  

Chcę zrobić mazurka w tym roku. Jakieś sprawdzone, idealne smaki mi polecicie? Albo przepisy? :) 

niedziela, 29 marca 2015

Owsianka na mleku sojowym z płatkami lnianymi, syropem z agawy, truskawkami, orzechami(migdały, brazylijskie, nerkowce), suszonymi owocami(morwa biała, rodzynki, miechunka) oraz z kremem ciasteczkowym Lotus.

 Kawa też była, obowiązkowo :)
Wczorajsze bakaliowe zakupy jak najbardziej na +! Jeszcze tylko muszę znaleźć gdzieś miechunkę bo szukałam i niestety, ale nie znalazłam, a ostatnio bardzo mi posmakowała. 

środa, 25 marca 2015

Cynamonowo-orzechowe* placki twarogowe. Zjedzone z nutellą, masłem orzechowym, masłem z nerkowców, masłem migdałowym i kremem Lotus - każdy z czymś innym :) Dodatkowo truskawki i kawa z mlekiem sojowym.
*z mąką orzechową

Powyższe są z: masłem z nerkowców i orzechowym.

100 gramów twarogu
jajko
cynamon
łyżka czubata mąki żytniej
łyżka płaska mąki orzechowej
słodzidło
łyżka otrębów żytnich
2 łyżeczki płatków lnianych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni(później zmniejszając ogień) z obu stron, Pierwsza pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami! :)


niedziela, 22 marca 2015

Chleb graham z tostera z: masłem, serkiem naturalnym, serem kozim, pomidorem, ogórkiem, jajkiem, keczupem oraz przyprawami - papryka, pietruszka suszona.


sobota, 21 marca 2015

 Dawno nie dzieliłam się z Wami godnymi uwagi produktami, także dzisiaj przychodzę z orzeszkami sojowymi firmy dobra kaloria, które w końcu postanowiłam zakupić po wielu podejściach do nich, gdy znalazły się na promocji.
 Orzeszki sojowe to nic innego jak uprażone ziarna soi, co widać po powyższym składzie. Brak w nich jakichkolwiek przypraw, nawet nie ma często wszędzie dodawanej soli. Troszkę mi, osobie która lubi wyraźne smaki i aromaty to przeszkadza. Ziarna są dobrze uprażone, chrupiące - jednak odrobinę mdłe. Mi osobiście, a także mojej koleżance w smaku przypominają prażony słonecznik.

 Produkt zapakowany w bardzo fajne, kartonowe pudełeczko, a w środku zapakowane szczelnie w foliowe opakowanie.
 Idealne na przekąskę lub gdy mamy ochotę coś pochrupać. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do np. owsianki, aby ją sobie urozmaicić.
Jeżeli macie możliwość, to polecam samemu uprażyć własne ziarna, ale z dodatkiem przypraw. Myślę, że świetnie komponowały by się z dodatkiem curry czy ostrej papryki, a wtedy mogłyby stanowić fajne urozmaicenie do dań np. z makaronem. Przepis na nie znajdzie na blogu Pand, a tam też ich opinia na temat tego samego produktu.
Natomiast jeżeli jesteście zabiegani, to możecie te orzeszki kupić w sklepach ze zdrową żywnością bądź w rossmanie. Cena to około 3-4zł. 

No i jak tam minął pierwszy dzień wiosny? Mam nadzieję, że w tym roku pogoda będzie nas rozpieszczać! :)

piątek, 20 marca 2015

Pełnoziarnisty, kakaowy chlebek bananowy nadziany twarożkiem grani.

Zjedzony z masłem orzechowym i nutellą - czyli coś, co do banana pasue najlepiej! :)

PRZEPIS - zamieniłam tylko cukier na syrop z agawy, serek wiejski na twarożek grani, a wiórki kokosowe na mąkę kokosową. I drugi chlebek był dla mamy nadziany nutellą, kremem kokosowym, z kostką kokosową i żurawiną.

Dziękuję za rady odnośnie wzmocnienia włosów. Postanowiłam spróbować z tabletkami Vitapil albo Silica i dzisiaj lecę do apteki. Maseczki z żółtka, olejów kokosowych, lnianych, oleju arganowego czy ostatnio nawet z samego lnu - przetestowane. Najlepiej na moje włosy działa chyba olej kokosowy. Poza tym orzechy jem codziennie, a masło orzechowe dodatkowo to już w ogóle na potęgę! :) 

niedziela, 15 marca 2015

Owsianka o smaku truskawkowo-bananowym na mleku migdałowym, z płatkami lnianymi, pestkami dyni, śliwkami i masłem orzechowym.


Wybór padł na owsiankę z saszetki - quaker oats. Obudziłam się późno, głodna, nie namoczyłam płatków na noc, przez co nie chciało mi się stać na garnkiem. Nie miałam ochoty na pieczywo, także sięgnęłam po proste i szybkie rozwiązanie. Owsianka powstała w 2 minuty i nie żąłuję. Słodka, gęsta, a suszone truskawki w niej są bardzo smaczne i w sporych ilościach! :)

Czy któraś z Was zmaga/zmagałała się z szaleńczo wypadającymi włosami? Macie może jakieś rady jak je wzmocnić, powstrzymać ich wypadanie..?

piątek, 13 marca 2015

Czekoladowy chlebek fasolowy podgrzany w opiekaczu i podany z masłem orzechowym oraz powidłami śliwkowymi od babci.

Chlebek powstał z
180 gramów fasoli
jajko
20 gramów mąki - żytnia pełnoziarnista
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka czubata kakao
łyżeczka syropu z agawy
odrobiny mleka ryżowego
Wszystko zblendowałam razem i wyłożyłam do naczynka. Piekło się 1 175 stopniach przez około 35-40 minut.

wtorek, 10 marca 2015

Najlepsze placki jakie ostatnio jadłam! Kokosowe* placuszki z kremem kokosowym i nutellą, morwą białą i kawa z mlekiem migdałowym.
*Z mąki kokosowej.

Przepis wzięłam od Nesja89, ale wprowadziłam swoje małe modyfikacje:
3 łyżki mąki
łyżeczka syropu z agawy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka serka grani
jajko
Wszystkie składniki mieszamy razem - wyjdzie nam bardziej gęsta masa, na około 4 placki. Smażymy pod przykryciem z obu stron, na niewielkim ogniu. 

Pogoda ostatnio cudownie nas rozpieszcza! Za 11 dni pierwszy dzień wiosny, a z nim, miejmy nadzieję, coraz wyższe temperatury, mnóstwo słońca i później to już tylko czekać na w końcu dobre warzywa i owoce! :) 

niedziela, 8 marca 2015

Ciasto rafaello na herbatnikach - bez pieczenia! 
Potrzebujemy(na taką kwadratową formę):
na spód i do przekładania warstw: duża paczka herbatników
masa budyniowo-kokosowa: 600 ml mleka, budyń śmietankowy, pół kostki masła, 200 gramów wiórek kokosowych, 3/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy
dodatkowo mała puszka masy krówkowej

Mleko zagotowujemy wraz z cukrami(odlewamy pół szklanki zanim wlejemy całość do garnka - do rozmieszania w nim budyniu). Dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy około 20minut. Następnie wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści. Wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy, aż masą zgęstnieje.
W czasie gotowania się wiórek kokosowych wykładamy na spód formy herbatniki. Wylewamy na nie jeszcze ciepłą masę kokosową - 3/4 z całości(dobrze się wówczas rozprowadza). Nakładamy kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy podgrzaną masą krówkową. Kolejna warstwa herbatników, reszta masy krówkowej i gotowe. Wierz polecam posypać dodatkowo jeszcze wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiamy na parę godzin do lodówki i możemy się nim rozkoszować! :)




sobota, 7 marca 2015

I stało się! Buraczana* owsianka z serkiem wiejskim, kiwi, suszonymi owocami(rodzynki, goji, żurawina, miechunka), posiakanymi orzechamy (nerkowce, migdały, brazylijskie), nutellą, syropem z agawy.
*gotowana na domowym soku z buraków.
 I zbliżenie.
Wczoraj trochę nadrobiłam zaległości u Was :)
Taka cudowna pogoda dzisiaj! A pełen radości i energii pies zaliczył dzisiaj swoją pierwszą kąpiel w tym roku. Miłego, słonecznego dnia!

piątek, 6 marca 2015

Płatki jaglane na mleku migdałowym z płatkami lnianymi, truskawkami, nerkowcami, masłem z nerkowców i kremem kokosowym.


Ostatnio wszędzie przewijały mi się u Was letnie owoce, dlatego skusiłam się na marketowe truskawki. Dziwne w smaku, aczkolwiek nawet słodkie, a więc nie żałuję ich zakupu. Pozostaje czekać na te nasze, najlepsze - polskie! Nawet słońce się przedziera zza chmur :)

środa, 4 marca 2015

Tosty francuskie z chleba żytniego ze słonecznikiem, podane z twarożkiem grani jeden, a a drugi zjedzony z keczupem :)



niedziela, 1 marca 2015

Dzisiaj na śniadanie, domowa, pieczona wieczorem - chałka. Z twarożkiem grani i cynamonem oraz z masłem orzechowym. A do tego rogalik z nutellą i powidłami, kawa z mlekiem migdałowo-ryżowym.

Chałkę, jak i rogaliki i drożdżówki z makiem robiłam z przepisu navynut. Przepis jest genialny, także zachęcam wszystkich do zrobienia własnej, domowej chałki!:) Ja posypałam swoją tylko sezamem, zamiast kruszonką. Szczerze, to chałki nie jadłam ładnych parę lat, ale teraz postanowiłam robić ją częściej :)