środa, 29 lipca 2015

Owsianka na napoju kokosowym z morelami(z własnego drzewa!) i pekanami - więcej dodane później :)

Po 2,5 tygodniowym pobycie w Londynie w końcu wracam! Nie macie pojęcia z jakim smakiem w końcu zjadam owsiankę. Bardzo mi tego brakowało po codziennym jedzeniu kanapek z niezbyt dobrego chleba, jaki jest w Anglii - zwłaszcza tego tostowego. A z drugiej strony już tęsknię za wielkimi ciastkami z Sainsbury's czy jogurtami z Alpro. Póki co, to będę się jeszcze bardziej delektować i cieszyć śniadaniami, polskimi owocami i warzywami! :) 

sobota, 11 lipca 2015

Płatki jaglane na mleku sojowym z brzoskwinią i migdałami.


Płatki amarantusa z poziomkami i jeżynami
Żegnam się z Wami na jakiś czas, lecę do Anglii, a tam raczej nie będę miała możliwości przygotowywania i fotografowania śniadań. Trzymajcie się, jedzcie smacznie i bawcie się dobrze w te wakacyjne dni! :)

PRZEPIS - na cukiniowe gofry karobowe.

piątek, 10 lipca 2015

Cukiniowo-karobowe gofry z jogurtem i truskawkami.



Najlepsze, jakie mi wyszły. Cukinia w gofrach to zdecydowanie będzie mój ulubieniec! :) Powoli zaczynam przygotowania do wyjazdu. Szkoda, że pogoda się troszkę popsuła.. Ale mam nadzieję, że gorące dni szybko powrócą :)

Przepis (2 gofry, jak na zdjęciu):
40 gramów mąki gryczanej
10 gramów mąki ziemniaczanej
białko jaja
100 gramów cukini
łyżeczka karobu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
mleko/woda do odpowiedniej konsystencji (od 50-150ml - trzeba obserwować)

Na samym początku rozgrzewamy gofrownicę. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą, karobem. Białko ubijamy na sztywną pianę wraz ze słodzidłem wedle uznania. Do białka wsypujemy sypkie składniki, delikatnie mieszamy, dodajemy startą na grubych(bądź cienkich, zależy od preferencji) oczkach i dodajemy  do masy. Dolewamy płyn i mieszamy. Konsystencja ma być gęsta, ale w miarę płynna. Pieczemy około 8-10 minut. 

wtorek, 7 lipca 2015

Leśna* zapiekanka z kaszy jaglanej
*z jeżynami


Przepis:
3 łyżki kaszy jaglanej
szklanka mleka
łyżeczka cukru
jajko
120 gramów jeżyn (albo innych owoców)


Kaszę gotujemy w mleku. Pod koniec gotowania dodajemy owoce, a do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy żółtko. Mieszamy. Dodajemy ubite na sztywną pianę z cukrem białko. Całość delikatnie łączymy, przekładamy do lekko natłuszczonego naczynka. Wszystko zapiekamy w piekarniku na 190* przez około 25-30 minut. 


poniedziałek, 6 lipca 2015

Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami i jogurtem greckim.

Oj, trochę kłopotów z ich zlepieniem było. Ale wyszły pyszne! :) Dodam, że to pierwsze knedle, jakie robiłam.
Robiłam z przepisu Dżasty z tym, że dodałam chyba ze 4 łyżki mąki ziemniaczanej, bo konsystencja była dość "ciapowata". 

sobota, 4 lipca 2015

czwartek, 2 lipca 2015

Pełnoziarnisto-gryczane gofry z jogurtem i truskawkami.


Pogoda w końcu adekwatna do pory roku! :) Sezon na wypady nad jezioro, rower i nocne plenery uważam za otwarty :)