poniedziałek, 28 września 2015

Jogurt sojowy o smaku waniliowym - ALPRO.
 Jakiś czas temu stałam się szczęśliwą posiadaczką różnych jogurtów firmy Alpro, które zostały zakupione w Anglii oraz w Niemczech. Duże wersje o smaku: jagodowym, rabarbarowym, naturalny z kokosem, naturalny z migdałami oraz ten, waniliowy. Moi ulubieńcy to zdecydowanie jagodowy i migdałowy oraz kokosowy. Dzisiaj przedstawię Wam smak waniliowy. 
 Cały jogurt to 500 gramów gęstego, aromatycznego jogurtu. Wanilię czuć już po oderwaniu wieczka, a naszym oczom ukazuje się kremowo-żółtawy kolor z czarnymi ziarenkami wanilii
(jogurt jest wypełniony po same brzegi, zdjęcia zostały wykonane już po podjadaniu). W smaku również czuć wanilię, bardzo intensywnie. Odniosłam jednak wrażenie, że jogurt jest lekko przesłodzony.
 Zdjęcia niestety robione na szybko i nie oddają ani koloru, ani nie widać ilości ziarenek wanilii.
W 100 gramach jogurtu znajduje się 75 kcal - jak na smakowy jogurt to niewiele, co? Chyba, że się mylę, bo rzadko po takie sięgam. 
Jeżeli chodzi o skład: na pierwszym miejscu woda, później soja, cukier, a po cukrze? Syrop g-f, niestety. To jedna z głównych wad jogurtu i wiadomo, dlaczego czuje się, że produkt jest za słodki. Mimo wszystko fajnie spróbować jakiejś odmiany, czegoś innego i polecam spróbować - ale głównie wersje jagodową, migdałową(pojawi się recenzja) czy kokosowy wariant! 
Nie mam pojęcia jaka jest cena tego jogurtu. Dostępny głównie za granicą. 

czwartek, 24 września 2015

Omlet gryczany z migdałowym jogurtem sojowym, kiwi, siekanymi migdałami, syropem z agawy. Kawa.


Jajko + białko jaja, 2 łyżki mąki gryczanej, łyżeczka jogurtu, szczypta proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtko utarte z łyżką jogurtu i słodzidłem wedle uznania. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i smażymy na wolnym ogniu z obu stron, pod przykryciem :)

środa, 23 września 2015

Karobowe płatki jaglane na mleku migdałowym. Z malinami, tahini i sezamem.


Pierwszy dzień jesieni. Trochę ponury, chłodny, a ja w swoim śniadaniu staram się przemycić jeszcze odrobinę lata :)

wtorek, 22 września 2015

Owsianka z cukinią, masłem orzechowym, pestkami dyni.
Byłam tak stęskniona za owsiankami, że wyjadałam ją prosto z garnka. Chyba będą u mnie codziennie! :)

poniedziałek, 21 września 2015

Nowy wymiar gofrów? Marchewkowe, korzenno-gryczane gofry z domową czeko-śliwką, waniliowym jogurtem sojowym i pestkami dyni. Kawa z niesłodzonym mlekiem migdałowym.

Naszła mnie ochota na gofry w iście jesiennym klimacie - marchewkowe, z przyprawą korzenną i domową czeko-śliwką. Niestety, ale pierwszy raz gofry przykleiły mi się do gofrownicy, przez co miałam nawet problem z jej otworzeniem. Już myślałam, że pierwotny pomysł zrobienia tostów francuskich doczeka się swojej realizacji, ale przy odrywaniu gofrów z płytek urządzenia i spróbowaniu ich stwierdziłam, że nie! Są dobre, chrupiące, aromatyczne - zjem. I nie żałuję, bo poza wyglądem, to ich smak nie ucierpiał ani troszkę! :)

sobota, 19 września 2015

Chleb żytni z: ricottą, musztardą, keczupem, parówką sojową/ ricottą, masłem orzechowym, dżemem gruszkowym - polecam! :)
Powoli wracam ze swoimi śniadaniami. Niestety, ale nie miałam możliwości robienia zdjęć, a to za sprawą braku ładowarki do aparatu. Nie miałam też za bardzo czasu, a przy komputerze spędzałam mniej czasu i kolejna niezależna ode mnie przerwa w blogowaniu była nieunikniona. 

Jesteście ciekawi produktów od Alpro?